3 – 9 oktober 2020 – GR53 Traversée du Massif des VosgesNa het wandelen over de GR 5 door de Vogezen, voelde ik aan dat de tocht nog niet volledig was. Uiteraard, je moet verder tot Nice. Maar dat was het niet. Deze streek heeft zoveel moois in zich dat je er zeker ieder jaar opnieuw kunt wandelen over nog onbekende paadjes. Vlakbij de Donon verdwijnen de bekende wit-rode streepjes en maken tot aan de Col d’Alsace plaats voor een rood rechthoekig teken. En dat teken kwam van links.

Een studie van de topogids verklaart veel. De route Traversée du Massif des Vosges gaat van Lauterbourg tot Belfort. De GR 53 en de GR 5 maken hier gebruik van. De GR 53 is het noordelijk deel tot Schirmeck-la-Broque. De GR 5 takt aan vlakbij de Donon, en takt terug af aan de Col d’Alsace.

Dat heeft mij aan het denken gezet, en ik zou je graag uitnodigen om het noordelijk deel van de Traversée du Massif des Vosges te verkennen tijdens een rugzaktrektocht van vijf en een halve dag. Het belooft een bosrijke wandeling te worden. We blijven onder de duizend hoogtemeters.

Zaterdag 3 oktober 2020 plannen we het vervoer naar Lauterbourg, hier blijven we ook overnachten. Zondag 4 oktober 2020 is een vlakke inloopetappe naar Wissembourg, we volgen de Duitse grens westwaarts. Maandag 5 oktober 2019 volgen we nog regelmatig de Duitse grens en zoeken we verblijf in Obersteinbach. Vanaf dinsdag 6 oktober verlaten we de Duitse grens en trekken zuidwaarts naar Niederbronn-les-Bains. Woensdag 7 oktober vervolgen we tot Lichtenberg. Donderdag 8 oktober wandelen we naar Graufthal. Vrijdag 9 oktober is het niet ver meer tot aan het station van Saverne.

Overnachtingen worden waar mogelijk voorzien in een sociale organisatie (jeugdherberg, natuurvriendenhuis, gîte, …), maar regelmatig zullen we ook in een hotel overnachten.

Omdat er voor dergelijke tocht toch wel wat organisatie komt bij kijken, zowel naar het vervoer als naar de overnachtingen toe, zou ik willen vragen om zo snel mogelijk je deelname kenbaar te maken middels een overschrijving van 50 euro op rekening BE74 9730 1723 4207 met mededeling “voorschot Vogezen 2020”.

Met betrekking tot het vervoer naar Lauterbourg zijn er drie opties:

  1. Met de gewone trein naar Luxembourg, vervolgens de trein naar Strasbourg en dan weer naar Lauterbourg;

  2. Met de TGV van Brussel-Zuid naar Strasbourg, hier enkele uren rond hangen en dan een gewone trein naar Lauterbourg;

  3. Kostendelend rijden naar Saverne en vanaf daar met de trein naar Lauterbourg (via Strasbourg).

Met betrekking tot het vervoer terug vanuit Saverne zijn er opties:

  1. Met de gewone trein naar België via Metz en Luxemburg;

  2. Met de trein naar Strasbourg en met de TGV naar Brussel-Zuid;

  3. Kostendelend terug rijden.

Tochtleiding: Gregor Dirven, 0471/80.04.32, info@gregordirven.beTerug naar overzicht programma