Zaterdag 18 april 2020

Wandelen in landschap de Liereman Oud-Turnhout.


Vandaag maken we twee lussen door dit prachtig natuurgebied vanuit het bezoekerscentrum.

In de voormiddag (ongeveer 8km) trekken we via de Hoge Mierdse Heide naar het kleine reservaat ‘de Korhaan’ en bespieden we aan het kijkplatform ‘de Brakeleer’ de ven- en weidevogels. We keren terug naar het bezoekerscentrum langs de Lieremanweg. Op deze weg wandelen we voorbij een authentieke Kempische stal. Poolse Konikpaarden, Shetlandpony's en schapen worden ingezet om de Kempense heidelandschappen in stand te houden.


Het bezoekerscentrum gaat pas om 13h open, maar we kunnen er overdekt onze pick-nick eten.


Om 13h30 starten we onze namiddagwandeling (ongeveer 10km).

We doorkruisen het hart van de Liereman met zijn vennen, heide en berkenbosjes. Het gagelstruweel is in het voorjaar prachtig door de bronsgele schubjes van de katjes. Vanop de uitkijktoren kunnen we genieten van deze gouden gloed.

Op Vlaamse schaal is gagel zeldzaam, maar in Landschap ‘De Liereman’ staat hij op sommige plekken massaal. Gagel is ook een plant met een rijke geschiedenis. Het was in de middeleeuwen één van de vaste bestanddelen van gruut, een kruidenmengeling waarmee bier gebrouwen werd. Gagel gaf smaak en zorgde ervoor dat het bier beter bewaarde. Hop verdrong gagel uit de markt, dat zelfs verboden werd, want ‘hallucinogeen’. Maar sympathisanten van Landschap ‘De Liereman’ zorgden er in de jaren ’80 voor dat gagel opnieuw in bier werd verwerkt: de Gageleer.

In het bezoekerscentum kunnen we de Gageleer degusteren.


Vermits deze Antwerpse uithoek moeilijk te bereiken is met openbaar vervoer spreken we af aan het bezoekerscentrum om 10h15. Schuurhovenweg 43, 2360 Oud-Turnhout. Er is een ruime parking naast het bezoekerscentrum.

Tochtleiding: Denise 0484 927 755 en Mia 0486 428 881

Terug naar overzicht programma