Zondag 24 november 2019: een rondje Hoegaarden


Deze keer gaan we eens naar de oostelijke kant van Brabant voor een wandeling van ongeveer 20 km.


Al in 1318 was er een brouwerij in Hoegaarden. Op het eind van de 18de eeuw was meer dan 1 op de 10 inwoners brouwer en dat op een inwonersaantal van 2000. De omstandigheden waren ideaal: vruchtbare landbouwgrond, houtkanten om de ketels te stoken, bronnetjes met kalkrijk water. En dat allemaal maakt deze streek tot op de dag van vandaag ook tot een prachtig wandelgebied.


Hier vind je nog grote stukken natuur waar geen huis te zien is. We wandelen door prachtige holle wegen en beekvalleien, maar ook op heuvelruggen, met een wijds uitzicht op de omgeving (‘fog permitting’, zeggen ze dan in Ierland). Dit is de Haspengouwse leemstreek en het kan er drassig zijn bij nat weer of in de winter.


Door zijn rijk alcoholisch verleden verrast Hoegaarden zelf met zijn monumentale gebouwen, zoals de Sint-Gorgoniuskerk (de grootste rococokerk van België), de Arendshoeve, het stadhuis en het Kapittelhuis.


Meebrengen?

Goed schoeisel aangeraden.

Boterhammen.

Rond de middag passeren we in Meldert, dat, hoewel klein, toch ook enkele cafés telt. Het is niet voor niets een deelgemeente van Hoegaarden.


Afspraak : om 10 uur aan de kerk van Hoegaarden (op de Houtmarkt, waar je kan parkeren).

Er is geen station in Hoegaarden, enkel een bus, maar ik weet niet of je er op een zondag makkelijk geraakt. Mocht je met het openbaar vervoer willen komen, dan graag een seintje.


Je komst aankondigen is niet noodzakelijk, maar het mag. Dat kan tot en met zaterdag de 23ste in de vooravond op kidenmailATproximus.be (vervang de AT door de apekrol).


Na de wandeling ga ik eten in het Kapittelhuys op de Houtmarkt, aan de Tuinen van Hoegaarden. Als je mee wil en een seintje geeft ten laatste donderdag de 21ste in de vooravond, dan reserveer ik ook een plaatsje voor jou.

Pikant detail: de laatste privé eigenaar werd in 1980 dood aangetroffen in de koffer van zijn rode DAF. De dader was zijn tuinman, die uit was op zijn postzegelverzameling…Opletten geblazen dus voor de postzegelverzamelaars onder ons.


Hopelijk tot dan,

ChristelTerug naar overzicht programma